In 01966 kreeg Louis Guillaume Le Roy (01924 - 02012 ) van de gemeente Heerenveen de opdracht om een kilometer lange en 20 meter brede strook openbare ruimte in te richten. Dit bleek de aanzet voor de eerste ecokathedraal te zijn, die Le Roy later op een stuk eigen grond in Mildam eigenhandig realiseerde met duizenden vrachten klinkers, trottoirbanden, tegels en restafval van stratenmakers. En het werk gaat door tot op de dag van vandaag. Enzovoort, enzovoort, enzovoort.

 

In 02018, het jaar waarin Leeuwarden / Fryslân Culturele hoofdstad van Europa is, krijgt u de kans om nu eens écht te weten te komen wat ecokathedralen zijn. Wat zijn het, waarom worden ze gemaakt, waar kan je een ecokathedraal bouwen, wie kunnen ecokathedralen bouwen? Het zijn slechts een paar vragen die we in 9 workshops willen beantwoorden.Het hele jaar door worden er workshops georganiseerd voor maximaal 15 mensen per workshop. De data vindt u op de inschrijfpagina. Daarin wordt in één dag zowel de theorie achter het ecokathedrale denken uitgelegd door kunsthistoricus Huub Mous die bevriend was met Le Roy en veel over zijn werk heeft gepubliceerd. Oeds Westerhof zal spreken over de lange termijnkansen die er liggen voor Fryslân ná 2018 en Peter Wouda laat aan de hand van een aantal foto's het verhaal van de geschiedenis van de ecokathedralen zien. En we gaan natuurlijk ecokathedralen bezoeken: de Le Roy tuin in Heerenveen-Midden én we sluiten af met een bezoek aan de ecokathedraal in Mildam.

 

 inschrijven voor een workshop

 

Ook kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief waarmee wij u op de hoogte houden van de workshops.

Ronde eerste workshop op 21 februari 2018 zijn de nodige artikelen verschenen:

 

"Een ecokathedraal is een gebied waar mens, plant en dier op een gelijkwaardige manier eindeloos samenwerken, zonder plan vooraf en met vrije energie. Het is een plek waar natuur en cultuur samenkomen. De Stichting TIJD pleit er voor om in elke plaats grond vrij te maken van elke planologie en het de bestemming "Ecokathedraal proces" te geven zoals de grond in Mildam dit heeft. Dit noemen wij een symbiotische dubbelstad. In de Le Roy tuin in Heerenveen is sinds 1966 een ecokathedraal proces in gang gezet en in de Groningse wijk Lewenborg is rond diezelfde tijd een Le Roy gebied in ontwikkeling.
 "

 

Lees ook Time Based Architecture: bouwen met TIJD van Piet Volaard en Ecokathedralen: Kern van onze toekomstige stedelijke samenleving  (ook in het Duits)

Also check the English version of this site about the Ecocathedral

 

Ecokathedralen op instagram:

Neem contact met ons op

Stichting TIJD
info@stichtingtijd.nl
Tel: 06-24573020

Mailen of bellen is leuk, langskomen nog leuker! Op woensdagmorgen zijn er vrijwilligers aan het werk in de ecokathedraal aan de Pres. Kennedylaan en Europalaan in Heerenveen. Op dinsdagmiddag zijn er vrijwilligers aan het werk in de ecokathedraal in Mildam. U bent meer dan welkom om kennis te maken!

 

 

De ecokathedralen bezoeken?

Zowel de ecokathedraal in Mildam als de Le Roy tuin in Heerenveen zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar geopend. Toegang is gratis, er wordt geen entree geheven.
Wilt u een rondleiding, dan kunt u contact opnemen met ons via mail info@stichtingtijd.nl of telefonisch op 06-24573020

 

 

De Stichting TIJD en #LF2018

Stichting TIJD Ecokathedraal LF2018
Stichting TIJD / Ecokathedraal en #LF2018

De Stichting TIJD gaat in het kader van Leeuwarden / Fryslân 2018 het komende jaar actief zijn met een aantal evenementen:

  • 9 workshops "Ecokathedraal leven en werken" in Heerenveen en Mildam
  • Een TIJD-symposium op 31 oktober 2018
  • Het Le Roy theater in de Le Roy tuin in Heerenveen-Midden staat in 2018 ter beschikking van (amateur) verenigingen en mensen die op een of andere manier een podium zoeken voor hun talent.

De workshops en het TIJD-symposium zijn mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Gemeente Heerenveen.

gemeente heerenveen ecokathedraal 100

 

Wilt u op de hoogte blijven van deze activiteiten? Vul dan ook uw naam in op deze website, of stuur een mailtje naar 2018@stichtingtijd.nl

 

DONATIES WELKOM!

U kunt de Stichting TIJD financieel steunen door TIJDgenoot / Vriend van de Stichting TIJD te worden. Al vanaf € 10,- per jaar kunt u onze plannen mee helpen realiseren door het invullen van dit online aanmeldformulier. Gewoon even doen!

facebook_page_plugin