Artikel van Piet Vollaard, gepubliceerd in Archined, gepubliceerd in Oase nr. 57.

Mijn persoonlijke interesse in Le Roy en de Ecokathedraal begon vanuit deze recente thematiek. De afgelopen jaren sprak ik een aantal keren uitgebreid met Le Roy, maar met zijn activiteiten in de jaren zeventig was ik vrijwel onbekend . Mijn (her)bezoek aan Le Roy speelt zich daarom tegengestelde richting af, vanuit de actualiteit van de Ecokathedraal naar de teksten uit de jaren zeventig. In die jaren stond het project nog in de kinderschoenen, de naam was nog niet bedacht en Le Roy refereerde hooguit in bijzinnen aan een ‘experiment in ruimte en tijd’ op een weiland van enige hectaren nabij Heerenveen.

Die urbane Umgebung ist heutzutage eine vorgefertigte Umwelt, in der der Mensch nicht Teilnehmer, sondern Zuschauer ist. Der Mensch lebt losgelöst von Raum und Zeit. Wie kann sich innerhalb des begrenzten Ökosystems 5tadt ein natürliches System entwickeln, eine komplexe Umgebung, in der Zeit ist für Raum und Raum für Zeit? Das ist die Kernfrage dieses Essays.

De hedendaagse stedelijke omgeving is een voorgevormd milieu. De mens is er toeschouwer, geen deelnemer. Hij leeft ontkoppelt van ruimte en tijd.
Hoe kan zich binnen dit beperkte ecosysteem van de stad een natuurlijk systeem ontwikkelen, een complexe omgeving waarin de tijd de ruimte krijgt en de ruimte de tijd. Die vraag staat centraal in dit essay.

In uw directe omgeving is plastic alom vertegenwoordigd. Je zou bijna denken dat we ons best doen om de hele aardbol er mee te bedekken! Onderstaande beeldbewerking, de PPP-Globe, is gemaakt van foto's van plastic afval dat in 1 maand tijd in de ecokathedraal in Heerenveen-Midden is gevonden. Nog los van de blikjes en andere afval dat verzameld werd dus!

 

people planet plastic ecokathedraal

 

 

Terug naar de voorpagina

 

 

Neem contact met ons op

Stichting TIJD
info@stichtingtijd.nl
Tel: 06-24573020

Mailen of bellen is leuk, langskomen nog leuker! Op woensdagmorgen zijn er vrijwilligers aan het werk in de ecokathedraal aan de Pres. Kennedylaan en Europalaan in Heerenveen. Op dinsdagmiddag zijn er vrijwilligers aan het werk in de ecokathedraal in Mildam. U bent meer dan welkom om kennis te maken!

 

 

De ecokathedralen bezoeken?

Zowel de ecokathedraal in Mildam als de Le Roy tuin in Heerenveen zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar geopend. Toegang is gratis, er wordt geen entree geheven.
Wilt u een rondleiding, dan kunt u contact opnemen met ons via mail info@stichtingtijd.nl of telefonisch op 06-24573020

 

 

DONATIES WELKOM!

U kunt de Stichting TIJD financieel steunen door TIJDgenoot / Vriend van de Stichting TIJD te worden. Al vanaf € 10,- per jaar kunt u onze plannen mee helpen realiseren door het invullen van dit online aanmeldformulier. Gewoon even doen!

De Stichting TIJD en #LF2018

Stichting TIJD Ecokathedraal LF2018
Stichting TIJD / Ecokathedraal en #LF2018

De Stichting TIJD was in het kader van Leeuwarden / Fryslân 2018 in dat jaar actief met een aantal evenementen:

  • 9 workshops "Ecokathedraal leven en werken" in Heerenveen en Mildam
  • Een TIJD-symposium op 31 oktober 2018
  • Het Le Roy theater in de Le Roy tuin in Heerenveen-Midden staat in 2018 ter beschikking van (amateur) verenigingen en mensen die op een of andere manier een podium zoeken voor hun talent.

De workshops en het TIJD-symposium zijn mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Gemeente Heerenveen.

gemeente heerenveen ecokathedraal 100

 

Wilt u op de hoogte blijven van deze activiteiten? Vul dan ook uw naam in op deze website, of stuur een mailtje naar 2018@stichtingtijd.nl

 

facebook_page_plugin